Ukupna trgovinska razmena zemalja Zapadnog Balkana sa Evropskom unijom iznosi jedan odsto ukupne trgovine EU, rečeno je tokom debate „Kraj globalizma i budućnost međunarodne trgovine“ koja je održana u EU info centru u organizaciji Ekonomsko-poslovnog foruma Evropskog pokreta u Srbiji i EU info centra, a u okviru ciklusa debata Evropske priče.

Ako ceo Zapadni Balkan uđe u EU, bruto domaći proizvod (BDP) Unije će porasti 0,5 odsto. U poređenju sa tim, zbog izlaska Velike Britanije će se BDP Unije smanjiti za 15 odsto, izjavio je bivši šef Misije Srbije pri EU Duško Lopandić.

Prema njegovim rečima, novi američki predsednik Donald Tramp je najavio da će insistirati na razgovorima o trgovinskom deficitu SAD sa EU, koji je veći od 100 milijardi dolara.

Sumnjam da će biti nastavljeni pregovori o novom trgovinskom sporazumu između SAD i EU, izjavio je Lopandić.

On je ocenio da postoji kriza svetskog poretka, ali da globalizacija „ne može tek tako nestati“.

Međunarode organizacije su dugo bile izložene napadima sa levice, ali se pokazalo da je populistička desnica efikasnija u dovođenju sistema u pitanje, rekao je Lopandić.

Pomoćnica ministra trgovine Bojana Todorović je navela da, mada izgleda da je globalizam u krizi, Ujedinjene nacije i Svetska trgovinska organizacija (STO) neće nestati, jer su mnogo toga dobrog uradile.

Taj sistem je pravljen od 1947. godine i mnogo je u njega uloženo, konstatovala je Bojana Todorović, uz podatak da STO ima 164 članica i da su 22 države u postupku pristupa toj organizaciji.

Bojana Todorović je izjavila da STO predstavlja detaljno razrađen sistem rešavanja sporova, uključujuæi i sankcije, kao i da ima nadležnosti u nadzoru spoljnotrgovinske politike i prakse.

Profesor beogradskog Ekonomskog fakulteta Predrag Bjelić je rekao da je međunarodna trgovina omogućila povezivanje zemalja u globalni sistem, zbog čega se svetska ekonomska kriza vrlo brzo proširila iz SAD.

Kada je kriza počela da jenjava, nisu se sve zemlje istom brzinom vratile na nivo pre krize. Nemačka i Kina su se pokazale kao mnogo vitalnije u obnovi pozicije u svetskoj trgovini od SAD, ocenio je Bjelić.