Takmičenje za srednjoškolce i studente u veštini debatovanja „Evropska škola debate“ održaće se u četvrtak, 21. februara, od 12 do 13 časova u Plavoj sali Skupštine grada Novog Sada, Ulica Žarka Zrenjanina 2. “Evropska škola debate” održava se peti put, a ove godine mladi će debatovati na temu „Da li bi Evropska unija trebalo da ima jednog predsednika“.

Na debati če učestvovati Angelina Gavrilović, studentkinja Ekonomskog fakulteta u Novom Sadu, Đorđe Jockov student Univerziteta „Union-Nikola Tesla“, Ivana Jović, učenica Medicinske škole „7.april“, Miloš Ilić, student Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, Velimir Milošević, student Fakulteta za evropske pravno-političke studije i Dunja Grubor, studentkinja Pravnog fakulteta.

O pobednicima debate u Novom Sadu odlučiće žiri u sastavu: Norbert Šinković, asistent na predmetu Debata, na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Jovana Zdjelarević, predstavnica novosadskog EU info kutka, i Teodora Rešetar, trenerica debatnih veština.

Evropska škola debate je projekat koji organizuju Informacioni centar Evropske unije, EU info kutak Novi Sad i debatna akademska mreža Otvorena komunikacija uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji. Cilj ovog projekta je edukacija srednjoškolaca i studenata o Evropskoj uniji, procesu evropskih integracija i veštini debatovanja.

Školu debate je u prethodnih 5 godina pohađalo više od 300 srednjoškolaca i studenata iz više od 30 gradova širom Srbije, a organizovano je više od 20 javnih debata. Završna debata i ceremonija dodele diploma održaće se u maju u Narodnoj skupštini Republike Srbije, u sklopu obeležavanja Dana Evrope.