U okviru Evropske nedelje mobilnosti, EU info kutak Niš organizovaće nekoliko događaja sa ciljem promocije alternativnih vidova mobilnosti.

U sredu, 19. septembra u prostorijama EU info kutka od 12.30 sati će biti održana tribina ,,Budi mobilan u Nišu’’ na kojoj će o značaju zdravog prevoza govoriti profesor Fakukteta zaštite na radu dr Miomir Raos, arhitekta mr Hadži Ivan Redi, Olivera Milošević iz organizacije ,,Zeleni ključ’’, predstavnici Visoke tehničke škole i Grada Niša.

Iz EU info kutka Niš, takođe, pozivaju sugrađane da im se sa svojim biciklima, rolerima, skejtovima ili hoverbordovima pridruže u obeležavanju Dana bez automobila u petak, 21. septembra od 10 sati na Trgu Kralja Milana. Manifestacija će početi sportski programom i igrama za decu na centralnom gradskom trgu. U 11.30 časova sa trga će krenuti biciklistička tura kroz centar grada. Turu će predvoditi predstavnici Grada Niša, švedske ambasade, Stalne konferencije gradova i opština i EU info kutka.

Ovom manifestacijom organizatori žele da skrenu pažnju na sve veću zagađenost javnog prostora, potrebu za smanjenjem emisije štetnih gasova i bar na nekoliko sati gradski trg bude zdraviji, prijatniji i mirniji.

Akciju organizuju Grad Niš i EU info Kutak Niš uz podršku Stalne konferencije gradova i opština. Obeležavanju Dana bez automobila su se priključili udruženja građana “Azbuki” i “Zeleni ključ” i gimnazija “Svetozar Marković”.

Dan bez automobila se održava u okviru obeležavanja Evropske nedelje mobilnosti, koja se na inicijativu Evropske komisije od 2002. godine obeležava svake godine od 16. do 22. septembra. Tema ovogodišnje Evropske nedelje mobilnosti je „Kombinujte i krenite“, sa ciljem promovisanja alternativnih vidova prevoza.

Ovim povodom je i Stalna konferencija gradova i opština u Srbiji pozvala sve gradonačelnike i predsednike opština da koriste različita prevozna sredstva u petak, 21. septembra, kako bi podržali Evropsku nedelju mobilnosti dajući lični primer svojim građanima.