Evropa otvoreno

Revolucionarna ideja da se neraskidivo povežu ekonomije nekada zaraćenih evropskih zemalja kako bi se uspostavio trajni mir, stabilnost i bezbednost, koju je 9. maja 1950. godine opisao francuski ministar spoljnih poslova Rober Šuman predlažući da nekoliko evropskih zemalja udruži proizvodnju uglja i čelika pod zajedničkom upravom, dovela je do Evropske unije kakvu danas poznajemo. To je razlog što se ovaj datum proslavlja kao Dan Evrope ne samo u EU već širom sveta.

Dan_Evrope

Obeležavajući 9. maj, Dan Evrope, Delegacija EU u Srbiji i EU info centar, zajedno sa partnerima, i ove godine su pripremili program EVROPA OTVORENO, koji će se, osim u Beogradu, održati u Novom Sadu, Nišu, Subotici, Zrenjaninu i drugim gradovima širom Srbije. Pored izložbe karikatura i Evropskog filmskog festivala, biće održane tribine i debate o različitim aspektima procesa pristupanja Srbije Evropskoj uniji, susreti najviših predstavnika Delegacije EU u Srbiji sa građanima, predstavnicima civilnog društva i mladima.

Program počinje u sredu, 7. maja održavanjem seminara „Deset godina u EU: dostignuća integracije Litvanije, naučene lekcije i predstojeći izazovi“. Deset godina od najvećeg proširenja EU, kada se ovom bloku pridružilo 10 novih članica iz centralne i istočne Evrope, o iskustvima Litvanije u pristupanju EU i prvoj deceniji članstva u Narodnoj Skupštini Srbije govoriće pored ostalih ministar spoljnih poslova ove zemlje u vreme pridruživanja EU, ambasador Antanas Valionis i direktor Odeljenja za evropske poslove u litvanskom Ministarstvu spoljnih poslova Tomas Gulbinas.

Istog dana u Zrenjaninu će biti održana već tradicionalna manifestacija Evropsko selo, projekat koji okuplja osnovne škole opštine Zrenjanin sa ciljem promovisanja različitosti naroda i država na kojima je sagrađena moderna Evropa. Uz predstavnike Delegacije EU u Srbiji, gosti manifestacije su i ambasadori nekih zemalja članica.
Fakultet za ekonomiju, finansije i administraciju, FEFA, tradicionalno povodom Dana Evrope organizuje naučnu konferenciju sa temom vezanom za odnos Srbije i EU. Ove godine ona će biti održana 8. maja i posvećena unapređenju imidža Srbije tokom pristupnih pregovora i pitanju da li lobiranje može pomoći. Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport i ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović obratiće se učesnicima, domaćim i lobing ekspertima iz Brisela i zemalja članica EU.

Istog dana u Knez Mihajlovoj ulici biće otvorena izložba najuspelijih radova pristiglih na Konkurs karikature i stripa „Mitovi i predrasude – kako mi vidimo Evropu, a kako Evropa vidi nas“, koju drugu godinu za redom organizuju Delegacija EU u Srbiji i EU info centar. Izložbu će otvoriti šef Delegacije EU Majkl Devenport koji će i proglasiti pobednike i uručiti im nagrade.

Na sam Dan Evrope, 9. maja, Evropski pokret u Srbiji održaće debatu „Na pravom putu“, simbolično u restoranu koji se zove Balkan ekspres. Beograđani, kojima je bliži tržni centar Stadion na Voždovcu od centra grada, od tog dana sve do 18. maja moći će tamo da vide najuspelije karikature i stripove pristigle na Konkurs „Mitovi i predrasude“.

„Zemlja između: decenija velikog proširenja Evropske unije“ slogan je pod kojim se održava ovogodišnji Evropski filmski festival, koji će u Domu omladine Beograda biti otvoren 16. maja. Tokom sedam dana festivala biće prikazano ukupno 30 igranih i dokumentarnih filmova iz 22 zemlje članice EU i Srbije, među kojima i ovogodišnji dobitnik Oskara za najbolji strani film „Velika lepota“ („La grande bellezza“), dobitnik Zlatne palme filmskog festivala u Kanu za 2013. „Plavo je najtoplija boja“ („Blue is the warmest color“) i dobitnik nagrade BAFTA „Filomena“. Evropski filmski festival nakon Beograda biće organizovan u Novom Sadu, Leskovcu, Kragujevcu, Čačku, Surdulici, Užicu, Vršcu i Nišu.

Kao i prethodnih godina, Dan Evrope neće biti obeležen samo u Beogradu. Ove godine 16. maja će to biti i u Subotici, gde će biti otvorena izložba karikature a šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport razgovaraće sa predstavnicima civilnog društva i mladih. Istog dana biće održana i međunarodna naučna konferencija koju organizuje Ekonomski fakultet u Subotici na temu strategijskog menadžmenta, Konferencija SM Palić 2014.

U četvrtak, 22. maja, u Skupštini Srbije biće održana simulirana debata u kojoj će osam najboljih polaznika radionice „Prolećna škola debate“, koju je organizovao EU Info centar u saradnji sa organizacijom Otvorena komunikacija i studentskim udruženjem BEUM, prikazati veštine debatovanja i argumentacije stečene tokom pohađanja radionice.

Na kraju, ali ne najmanje važno, tokom maja i juna biće održani dani Otvorenih vrata EU, kada tradicionalno ambasade zemalja članica otvaraju svoja vrata posetiocima kako bi im približili zemlje koje predstavljaju. Grupe studenata i učenika srednjih škola imaće prilike da ove godine najpre posete ambasadu Francuske na sam Dan Evrope, 9. maja, potom Holandije 12, Grčke 14. maja a Hrvatske 22. maja. Ambasada Mađarske biće otvorena za posetioce 28. a Bugarske 29. maja. Ambasada Belgije ugostiće đake i studente 5. juna, predstavništvo Finske otvoriće svoja vrata 10. juna, Poljske 12. i Austrije 17. juna.