Početkom juna, u Nišu je gostovao projekat „Europeana“ koji je pružio priliku zainteresovanim građanima da vide izložbu fotografija „Fragmenti“ autora Stefana Navrata, kao i pozorišnu predstavu o istoriji 20. veka, u režiji Sare Lekarpantije.

Izložbu čine fotografije iz 15 evropskih zemalja koje su nastale, kako kaže autor, od pećine do karnevala, od Balkana do spomenika sećanja, od izbegličkih kampova do noćnih klubova, od velikih prestonica do seoskih puteva.

Nakon otvaranja izložbe koja je bila postavljena u EU info kutku, održana je i diskusija o Evropi juče, danas i sutra, o mobilnosti i promenama koje su nastale tokom istorije po pitanju putovanja.

U debati su učestvovali Zoran Dimić, profesor na Filozofskom fakultetu u Nišu, Sara Lekarpantije, rediteljka predstave „Europeana, kratka istorija 20. veka“ i Nikola Božanović iz Kluba za osnaživanje mladih KOM 018.

Zaključak sa debate je da da se mobilnost mora podsticati jer predstavlja neophodan preduslov za razvoj kako pojedinaca, tako i društva u celini.

Glumački par, duo iz pozorišne trupe Revaž izveo je u Narodnom pozorištu u Nišu predstavu “Europeana, kratka istorija XX veka” koju je napisao Patrik Ouržednik, a režirala Sara Lekarpantije. Predstava je u Nišu odigrana u dva termina, 3. i 4. juna. Kroz dinamičan pristup glumci su zainteresovali nišku publiku za istoriju Evrope, važne datume i događaje koji su obeležili prethodni vek.

Više fotografija sa izvođenja pozorišne predstave možete naći na fb stranici EU info kutka u Nišu.

Projekat “Europeana” ima za cilj da privuče pažnju građana Evrope i upozna ih sa vezom između zajedničkog evropskog pamćenja i njihovih individualnih mišljenja: kako bi se shvatio jaz između književnosti i istorije, kako bi se saznalo poreklo prošlih totalitarnih režima i kako bi se bolje razumeo odnos prema informacijama i savremenim medijima u sadašnjosti i budućnosti. Projekat je kofinansiran programom Evropske unije „Evropa za svoje građane“ a aktivnosti u Nišu realizovane su partnerski sa Francuskim institutom u Srbiji i EU info kutkom u Nišu.