U okviru obeležavanja Evropske godine kulturnog nasleđa, Delegacija EU u Srbiji i EU info centar organizovali su panel diskusiju “Kulturno nasleđe u digitalnoj eri“. Bila je to prilika da se govori o tome kako Evropa štiti i čuva svoje kulturno nasleđe, da se predstavi Evropeana, digitalna platforma EU posvećena evropskoj kulturnoj baštini kao i učešće srpskih ustanova kulture u toj platformi I prikažu rezultati tekuće digitalizacije u Srbiji.

U panel diskusiji koju je otvorio ambasador Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji, su učestvovali upravnica Evropeana kolekcija Ninke van Šaverbeke, pomoćnik ministra kulture Dejan Masliković i načelnica Odeljenja za razvoj digitalne biblioteke Narodne biblioteke Srbije Tamara Butigan Vučaj.

Događaj je obeležio zvanični početak kampanje posvećene kulturnom nasleđu, koju u Srbiji organizuju Delegacija EU i EU info mreža (EU info centar u Beogradu i EU info kutci u Novom Sadu i Nišu). Tokom kampanje, čiji je slogan „Naše nasleđe: Gde prošlost susreće budućnost”, biće održan niz događaja širom zemlje sa ciljem da se mesta od značaja za kulturno nasleđe približe građanima kao i da se ojača osećaj pripadnosti zajedničkom evropskom prostoru. Tokom čitave godine, Evropska godina kulturnog nasleđa će se obeležavati sa partnerima i građanima Srbije.

FoNet

Otvarajući panel diskusiju ambasadod Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji je poručio:  “Srbija i Zapadni Balkan su deo Evrope. Zajedno delimo nasleđe i istoriju, ali i budućnost punu prilika i izazova. Slaveći zajedničko kulturno nasleđe, proslavljamo i pripadnost zajedničkom prostoru vrednosti i načela na kojima počiva Evropa. Približavajući mesta kolektivnog sećanja građanima, bolje pripremamo mlade generacije da izgrade svoju budučnost i identitet i nudimo im više prostora da se kreativno izraze i angažuju. Evropsku godinu kulturnog nasleđa u 2018. proslavljamo širom Evrope. U Srbiji, EU pomaže da se javnosti približe neki od najvećih kulturnih spomenika čija se obnova bliži kraju. Godina u kojoj slavimo našu bogatu prošlost je istovremeno izvanredna prilika da podstaknemo kreativne industrije i informatičko društvo, a samim tim i ekonomski razvoj, ali je nadasve prilika da se podsetimo šta sve čini naš identitet kao Evropljana”.

Istovremeno je u EU info centru postavljena izložba koju je priredio i organizovao EU info centar – Putovanje kroz kulturno nasleđe, koja predstavlja deo kulturnog nasleđa Evrope i Srbije. Izložba Putovanje kroz kulturno nasleđe će nakon Beograda biti prikazana u Novim Sadu i Nišu, kao i u drugim gradovima Srbije.

U saradnji sa partnerima, tokom proleća će u Beogradu, Nišu i Novom Sadu biti održan niz radionica za mlade “Upoznajte kulturno nasleđe Evrope” na kojima će učenici osnovnih i srednjih škola širiti znanja o Evropi uz kreativni rad. U organizaciji EU info kutka u Nišu, u tom gradu će biti održana serija akademskih predavanja o kulturi čije su teme „100 godina od završetka Prvog svetskog rata“, „140 godina nezavisnosti Srbije“, „60 godina televizije u Srbiji“, “50 godina od prvih studentskih demonstracija u Srbiji i Evropi”, kao i obilazak mesta kolektivnog sećanja.

Širom Srbije biće održane prezentacije i obilasci projekata koje EU finansira u oblasti kulture, od rekonstrukcije Franjevačkog samostana u Baču do Feliks Romulijane i Golubačke tvrđave.

FoNet

U aprilu i maju biće organizovano foto takmičenje “Mi delimo kulturno nasleđe”, kao i kvizovi o poznavanju kulturnog nasleđa na drštvenim mrežama. Tokom Noći muzeja, u EU info centru u Beogradu biće organizovane dve izložbe – o kulturnom nasleđu kao i o pomoći EU u Srbiji.

U beogradskom EU info centru će tokom aprila i maja biti organizovan serijal predavanja o istoriji Beograda pod nazivom “Kultura sećanja”.

Tokom jeseni i do kraja godine biće nastavljena promocija programa prekogranične saradnje u oblasti kulture i niz prezentacija predavanja o istorijskim spomenicima i kulturnom nasleđu.

Sve događaje možete pratiti na sajtu kampanje http://euinfo.rs/evropska-godina-kulturnog-nasledja/ kao i na društvenim mrežama putem haštaga #EvropaZaKulturu i #EuropeForCulture

Evropska unija u Srbiji podržava oblast kulture kroz različite programe (programe prekogranične saradnje, program podrške kulturi i civilnom društvu, program Evropa za građane i građanke) i finansira obnovu mnogobrojnih spomenika kulture (sinagoga u Subotici, zgrada Jugoslovenske kinoteka, tvrđava i samostan u Baču, tvrđava u Golupcu, Pirotska tvrđava…). Srpske ustanove kulture, izdavačke kuće i umetnička udruženja veoma uspešno učestvuju u programu Kreativna Evropa.

Više informacija o projektima u oblasti kulture dostupno je na sledećem linku http://euinfo.rs/mapa-projekata-iz-oblasti-kulture