EU na Beogradskom sajmu knjiga

Delegacija EU u Srbiji i EU info centar i ove godine će, kao i prethodnih, imati svoj štand na Beogradskom sajmu knjiga na kome će biti predstavljene nove publikacije o EU ali će se svakog dana odvijati i niz aktivnosti – od promocija knjiga, do razgovora o EU, predstavljanja programa Erazmus + i interaktivnih kvizova.

BG_sajam_knjiga-0

Na štandu, koji se nalazi u Hali 4 Beogradskoj sajma, svakog dana od 10 do 21h posetioci će moći da pretražuju i poručuju publikacije u EU Bookshoop-u, biće organizovan Interaktivni EU kviz i prezentacija EU publikacija.

Štand će svečano biti otvoren u ponedeljak, 27. oktobra u 14.30, nakon čega će biti promovisana knjiga “Evropski mozaik” uz razgovor sa autorom profesorom Gediminasom Vitkusom.

Utorak 28. oktobar je dan rezervisan za promociju aktivnosti Erazmus Mundusa i Erazmus + programa sa Tempus kancelarijom. Osim prezentacije promotivnog filma o Erazmusu i razgovora sa predstavnicima Tempus kancelarije, u podne je predviđen i “Speed dating” sa stipendistima Erazmus Mundusa.

Dan Kancelarije za evropske integracije biće na štandu EUIC organizovan u sredu, 29. oktobra, kada će biti predstavljena aplikacije za mobilne telefone za mlade “Evropa za poneti”, organizovan on-line kviz Kancelarije za evropske integracije o Evropskoj uniji i razgovor sa studentima o brošuri “Upoznajte EU”. Od 16 do 17h u razgovoru “Očuvanje kulturnog identiteta: Kako EU može promovisati nacionalni identitet?” učestvuju Srđan Tešin i Mladen Vesković.

Tradicionalni školski dan na Sajmu knjiga, četvrtak, biće organizovan i na štandu EUIC, kada će ga posetiti učenici iz Obrenovca i Niša. U popodnevnom terminu za razgovor, od 16 do 17h, tema će biti „Kultura bez granica: region jugoistočne Evrope kao zajedničko tržište za izdavače” a učestvuju direktori izdavačkih kuća iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

U petak, 31. oktobra biće dan sinergije Narodne biblioteke i Delegacije EU, kada će biti predstavljena Europeana, promovisane publikacije o EU i održana radionica o digitalnoj knjižari. Stipendisti i studenti razgovaraće o tome na koji način stipendisti Erazmusa mogu doprineti reformi društva, dok će u 17 sati početi razgovor na temu “Srbija na mapi kulture EU: šta možemo da ponudimo, a šta da dobijemo”, sa dobitnicima Evropske literatne nagrade, autorima Uglješom Šajtincem i Jelenom Lengold, kao i izdavačem Gojkom Božovićem.

Posetioci Sajma u subotu 1. novembra imaće priliku da čuju više o tome kako EU pomaže građanima Srbije – od podrške poplavljenim područjima, do projekata kojima se unapređuje svakodnevni život građana.

Štand će svečano biti zatvoren poslednjeg dana Sajma, u nedelju, 2. novembra, u 15.30 sati.