Veliki broj predstvanika/ca ženskih organizacija i mreža koje se bave rodnom ravnopravnošću iz jugoistočne Srbije prisustvovao je info sesiji u EU info kutku u Nišu o pozivu za projekte u oblasti ekonomskog osnaživanja žena koju je raspisala Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women).

Koordinatorka projektne komponente Olja Janković Leković istakla je na početku sesije da je opšti cilj projekta podrška Vladi Republike Srbije u sprovođenju pravnih tekovina Evropske unije u oblasti rodne ravnopravnosti i Nacionalne strategije za rodnu ravnopravnost 2016-2020. ,,Reč je o projektu započetom marta ove godine koji traje do februara 2021. godine, finansiranom od strane Evropske komisija kroz IPA II, u vrednosti od 2 miliona evra’’, objasnila je Janković Leković.

Evropska unija će sa 300.000 evra podržati najmanje 10 projekata širom Srbije. Ovi projekti će doprineti sprovođenju Nacionalnog akcionog plana za rodnu ravnopravnost 2016-2018, u tri programske oblasti: žene na tržištu rada, žensko preduzetništvo i ekonomsko osnaživanje žena na selu.

Predstavnice organizacije UN women uputile su prisutne u uslove i kriterijume za podnošenje predloga projekata, dokumentaciji potrebnoj za apliciranje I istakleda je rok za dostavljanje predloga projekata 27. maj 2018. Godine.