Erazmus + razmene uvek su prilika da se inostrani studenti upoznaju sa kulturom i istorijom zemlje gde provedu deo studija, pa je tako nekoliko desetina mladih iskoristilo priliku da poseti tvrđavu Golubački grad i istorijski grad Viminacijum.

Na izlet su krenuli internacionalni studenti na razmenama, kao i članovi Erazmus studentske mreže iz Novog Sada, Beograda i Niša. Izlet je organizovan sa ciljem upoznavanja sa srpskim kulturno-istorijskim nasleđem, ali i međusobnog upoznavanja i razmene internacionalnog iskustva.

Prva stanica bio je Viminacijum, nekadašnji vojni logor i glavni grad rimske provincije Gornje Mezije. Danas, ovaj lokalitet predstavlja značajno arheološko nalazište koje se prostire na oko 450 hektara šire gradske teritorije.

Zatim, usledio je glavni deo izleta, poseta Golubačkoj tvrđavi, koja je podignuta na samom ulazu u Đerdapsku klisuru. Tvrđava je predstavljala važno srednjovekovno vojno utvrđenje, te je zbog svog izuzetnog položaja bila uzrok borbe između Srbije, Ugarske i Otomanske imperije. Prema jednoj od legendi, Golubačka tvrđava dobila je ime po lepoj meštanki Golubani, koja je odbila ljubav osmanskog zapovednika, zbog čega je kažnjena tako što je okovana u stenu.

Golubačka tvrđava kao kulturno dobro od izuzetnog značaja danas pripada i Rezervatu prirode Tvrđava Golubački grad, prostoru koji se nalazi na ulazu u Nacionalni park Đerdap. Zahvaljujući projektu „Revitalizacija Golubačke tvrđave“, Tvrđava je rekonstruisana i otvorena za posetioce od 30. marta 2019. godine. Evropska unija prepoznala je kulturni i istorijski značaj Golubačke tvrđave, te je pružila kontinuiranu finansijsku podršku u više perspektiva.

Većina studenata po prvi put je posetila Golubački grad, bili su oduševljeni njenom savremenošću, ali i neverovatnim pogledom na Dunav.