Organizacija Mreža studenata Erazmusa (ESN) predstavila je svoje aktivnosti i delatnost na štandu EU na Sajmu knjiga u Beogradu. Osnovana je 1989. godine i trenutno je čini 39 zemalja sa oko 14 hiljada volontera. U Srbiji se sedišta ESN-a nalaze u Beogradu, Nišu i Novom Sadu. ,,Naše ciljne grupe su oni koji, kada dođu sa razmene u inostranstvu upadnu u neku vrstu depresije ali i strani studenti koji u Beogradu dobijaju svog ,,badija’’ odnosno studenta koji mu pomaže da se lakše snađe i uklopi u novu sredinu’’, objašnjava koordinator ESN Beograd Srđan Ristić.

Na prezentaciji su prisutnima objašnjeni načini apliciranja za Erazmus programe, ali se govorilo i o iskustvima onih koji su proveli određeno vreme na školovanju u inostranstvu. ,,Istraživanja su pokazala da se studenti koji su bili na razmeni lakše prilagođavaju privrednom ambijentu i poslovnom svetu jer su boravili u internacionalnom okruženju’’, istakla je predsednica ESN Beograd Marija Papić.

Ovo je potvrdila i Anja Zlatić koja je poslednji semestar master studija provela Atini na Univerzitetu političkih nauka. ,,To je jedno neverovatno iskustvo. Za samo četiri meseca naučila sam mnogo i značajno napredovala. Značilo mi je više nego većina akademskih dostignuća u Srbiji’’, priseća se Zlatićeva.  Ovo je bila prilika da prisutnima uputi i neke korisne savete koje se tiču svakodnevnog života u inostranstvu. ,,Sa 800 evra mesečne stipendije u Atini sam mogla pristojno da živim. Cene su nešto veće nego kod nas, a za stan koji sam delila sa još dve devojke mesečno smo izdvajale 300 evra plus režije’’, istakla je ona.

Predstavnici ESN-a su ovom prilikom najavili i ,,Erasmus upgrade’’ koji se 1. novembra održava u Beogradu i gde će, između ostalog, mladi biti u prilici da saznaju kako da napišu kvalitetan CV i motivaciono pismo kako bi aplicirali za Erazmus programe. Podsećaju i da se jednom mesečno u EU info centru održavaju Erasmus+ četovi sa inostranim studentima koji se trenutno školuju u Srbiji.