Predavanje u okviru ERASMUS + CHAT radionice na temu “Kako na studije u EU” održano je u organizaciji EU Info Point NS i ESN Novi Sad (Erasmus students network) u prostoru EU Info point NS.

Povod za Erasmus chat radionicu bila je i informacija da je za Zapadni Balkan u narednom period predviđeno 3600 školarina za studentsku mobilnost u okviru Univerziteta u Evropi. Susret je bio i prilika da se čuju konkretne i korisne informacije o načinima prijave i konkurisanja na program razmene studenata.

Gošće – Sara Drapić iz ESN Novi Sad i Katarina Vaščić iz ESAA – Erasmus+ Student and Alumni Association, (ESN)  predstavile su Erasmus plus program i pojasnile kako se prijavljuje za učešće u ovom program Evropske komisije, koji je fokusiran na obrazovanje, sport i omladinu. Studenti novosadskog univerziteta, koji su učestvovali u Erasmus plus programu Evropske komisije, preneli su iskustva i podeliti svoje priče o boravku na studijama u zemljama Evropske unije, ali i objasnile šta je to post Erasmus depresija kroz koju većina studenata prođe nakon što se vrate sa svojih studentskih razmena.

Erasmus plus program je program Evropske komisije, koji je fokusiran na obrazovanje, sport i omladinu. Evropska komisija je uvećala budžet za program Erasmus plus. Posebno je važno da je 60 odsto novca u okviru Programa namenjeno za mobilnost studenata.

erasmus-2

Ambicija Evropske komsiije, odnosno Erasmus plus programa je da se poveća studentska mobilnost za 20% do 2020, obezbeđujući mogućnosti za to kroz stipendije.

Tri miliona studenata je već koristilo program studentske mobilnosti do 2015, godine, a za sledećih sedam planira se da još dva miliona studenata uđe u program razmene. Razmena podrazumeva 12 meseci boravka na dva nivoa, osnovnih i doktorskih studija.

Kancelarija za međunarodnu saradnju pri fakultetima na univerzitetu je prva adresa na koju studenti zainteresovani za razmenu treba da se obrate i tamo dobiju prve informacije kako na studije u EU u okviru Programa Erasmus plus.

Moderator tribine bio je Milisav Milinković (EUIP NS) koji je i predstavio aktivnosti Informacionog kutka Evropske unije Novi Sad.