Srednjoškolci i studenti koji žele da nastave školovanje ili volontiraju u zemljama Evropske unije, slušali su savete i smernice od svojih vršnjaka koji su kroz ovo iskustvo prošli, u okviru „Work, travel and learn“ prezentacije, održane u petak, 7. aprila u novosadskom EU Info Pointu.

Evropski volonterski servis (EVS) nudi mnogobrojne mogućnosti koje obuhvataju volonterski angažman u najrazličitijim varijantama – od volontiranja na arheološkim nalazištima, sadnje urbane bašte ili izgradnje seoskog puta, do volontiranja u domovima za stare, vrtićima ili pri nekoj neprofitnoj organizaciji.

„Volonterski kampovi i EVS programi sjajan su način da upoznate sebe i svoje granice, da uradite nešto korisno za lokalnu zajednicu u kojoj boravite, a sve to uz mlade iz svih krajeva sveta“, objasnila je Ivana Kostadinović iz Volonterskog centar Vojvodine, jedne od organizacija koja je akreditovana za slanje volontera iz Srbije u druge države – članice Evropske unije.

Pored nje, svoja iskustva sa evropskih programa omladinskh razmena podelili su Sonja Hudak i Zoran Milošević iz organizacije za mlade Balkan IDEA Novi Sad, a zanimljivosti iz svakodnevnog života jednog Erasmus+ studenta ispričao je Ahmed Ahmed iz Bugarske koji u Novom Sadu pohađa master studije na Ekonomskom fakultetu.

„Ljudi  su izuzetno srdačni i prijatni, a s obzirom na to da sam već bio na jednoj razmeni i Nemačkoj, mogu da kažem da se mladi ovde mnogo više zabavljaju. Najviše se družim sa domaćim studentima, jer mi je to bila i ideja, da steknem uvid u to kako moji vršnjaci ovde žive, tako da se retko srećem sa drugim strancima koji su takođe na Erasmusu. Kada su u pitanju studije, zadovoljan sam programom a naročito mi je važno što su profesori vrlo uviđavni i uvek dostupni za svaku vrstu pomoći“, rekao je Ahmed.

Oni koji žele da saznaju kako funkcionišu EVS programi, informacije mogu pronaći na stranici https://europa.eu/youth/volunteering_en, a oni koji žele da nastave da studiraju, o Erasmus+ programu mogu se informisati na sajtu http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/node_en.

„Nemojte oklevati da se prijavljujete na ove programe, jer zaista pružaju priliku za jedinstvena životna iskustva kroz koja se raste i sazreva“, poručila je na kraju Ivana Kostadinović.