Održavanje čistoće, odvajanje sirove od kuvane hrane, temeljna termička obrada hrane, čuvanje na sigurnim temperaturama i upotreba sigurne vode i svežih namirnica predstavljaju pet ključeva za prevenciju oboljenja izazvanih hranom, po preporukama Svetske zdravstvene organizacije. O ovoj temi razgovaralo se na tribini u novosadskom EU Info Pointu, a o pripremi, čuvanju i rukovanju namirnicama govorili su Veselina Pelagić iz Fondacije za razvoj domaćinstva i Lela Tasić iz Asocijacije potrošača Srbije, dok su učenici Medicinske škole „7. april“ govorili o održavanju higijene ruku i prenošenju bakterija.

Veselina Pelagić istakla je da se porukama Svetske zdravstvene organizacije podstiče dobra higijenska praksa na putu namirnica od farme do tanjira, sprečavaju se bolesti koje su povezane sa ispravnosti namirnica i promoviše razumevanje veze između zdravlja ljudi, životinja i očuvanja životne sredine.

Odgovornost za stavljanje zdravstveno ispravne hrane na tržište imaju oni koji posluju s hranom, institucije koje nadziru zdravstvenu ispravnost hrane, ali i sami potrošači.

„Na nama je da vodimo računa o pripremi, rukovanju i čuvanju zdravstveno ispravne hrane, jer tu u kuhinji može doći do kontaminacije i tako se može povećati rizik od bolesti prenosivih hranom“, rekla je Lela Tasić iz APOS-a.

Ističući da je higijena ruku jedna od najjednostavnijih i najvažnih preventivnih mera, učenici Medicinske škole demonstrirali su kako se pravilno peru ruke, objasnili na kojim mestima se zadržava najviše bakterija, a uz pomoć kratke igrane forme pokazali su kako se od ruke do ruke prenose bakterije.

Više od dvesta poznatih bolesti prenosi se hranom i procena je da svake godine blizu dva miliona ljudi umire od posledica bolesti čiji su uzročnici voda i hrana, kontaminirana štetnim mikroorganizmima i njihovim toksinima. Zdravstveno bezbedna hrana predstavlja značajno pitanje javnog zdravlja. Iako vlade u svetu ulažu velike napore za smanjenje rizika u hrani, pojava bolesti koje se prenose hranom ostaje značajno zdravstveno pitanje u zemljama u razvoju ali i onima koje su dostigle visok stepen razvijenosti.

Učesnici tribine istakli su da je naročito važno već u vrtićima edukovati vaspitače ali i decu o tome kako se postupa s namirnicama, kako bi se sprečilo trovanje hranom.