Erasmus+, kao najveći obrazovni program Evropske unije, omogućio je da od 2014. godine do danas više od 7.000 studenata i nastavnika iz Srbije učestvuje u razmenama i boravi na univerzitetima širom Evrope. Studenti iz Niša, koji bi želeli da se prijave za ovaj program, mogli su na radionici u EU info kutku da čuju savete o tome kako bi trebalo pisati CV i motivaciono pismo.

O značaju dobre pripreme biografije i pratećih dokumenata za konkurisanje, sa velikim brojem zainteresovanih studenata razgovarao je Petar Radovanović iz Erasmus student network Niš (ESN Niš) i istakao da su CV i motivaciono pismo često i presudni po pitanju toga da li će neko biti primljen na razmenu.

Preporuka je da se biografija piše po Europass obrascu i da se što preciznije, konkretnije i objektivnije navedu svi važni detalji u vezi sa kandidatom koji aplicira. Kako ističu iz ESN Niš, uvek je važno imati ozbiljan pristup, navesti ono što je relevantno za konkretnu prijavu, ali i realno sagledati svoje rezultate i kvalifikacije. Posebno bi trebalo obratiti pažnju i na detalje kao što su stil izražavanja, pravopis i gramatika.

Veoma važan segment prijave je motivaciono pismo, koje bi trebalo da ima jasnu strukturu.

„Motivaciono pismo sadrži tri celine. U uvodu treba navesti šta je to što vas pokreće, zašto se prijavljujete za razmenu. U samoj razradi je potrebno pisati zbog čega aplicirate konkretno za određeni univerzitet, a u zaključku se fokusirati na praktičnu primenu znanja koje ćete tamo steći“ kaže Radovanović.

IZ ESN-a Niš poručuju studentima da uvek pažljivo čitaju konkurse, informišu se na vreme o svim detaljima, kao i da pre prijave razgovaraju sa Erasmus koordinatorom na svom fakultetu.

Studenti mogu otići na razmenu na one univerzitete sa kojima je njihov matični univerzitet potpisao ugovore o saradnji u okviru programa. Studenti iz Niša koji planiraju da konkurišu, više informacija o tome mogu naći na sajtu Univerziteta.

,,Nemojte da razmišljate ukoliko ste u nedoumici da li ići na razmenu ili ne. Mnogo ćete naučiti, ne samo o gradivu, nego i o sebi. Imaćete priliku da upoznate nove ljude i studente iz svih krajeva sveta. Samo budite uporni, jer je  ovo iskustvo vredno toga’’ zaključuje Radovanović.

ESN Niš i niški EU info kutak redovno organizuju događaje koji pružaju priliku studentima da se informišu o Erasmus+ programu. Koje su najvažnije poruke sa jednog od prethodnih okupljanja, pročitajte na našem sajtu.

Lista otvorenih poziva za mobilnost studenata Univerziteta u Nišu, dostupna je na sajtu Univerziteta.

Erasmus+ je program Evropske unije koji obezbeđuje finansiranje projekata za saradnju u tri oblasti: obrazovanje, mladi i sport. Srbija je februara 2019. godine zvanično postala punopravna članica programa Erasmus+ i iz statusa partnerske zemlje prešla u status programske zemlje.

Za sprovođenje Erasmus+ programa u Srbiji nadležna je Fondacija Tempus.