Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Majkl Devenport svečano je danas otvorio štand EU na 59. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu i tom prilikom poručio da je za proteklih godinu dana Srbija postigla veliki napredak na putu ka EU i da, uprkos izazovima i preprekama, pregovarački proces o članstvu nije usporen nijedan dan.

Devenport je ukazao da Srbija dobro napreduje u analitičkim pregledima sa EU i da je izveštaj Evropske komisie o napretku ohrabrujući.

On je dodao da od 1. novembra počinje sa radom nova Evropska komisija, na čijem će čelu biti Žan-Klod Junker, a da je za Srbiju važno što će novi komesar za proširenje biti Johanes Han, koji dobro poznaje Srbiju.

Podsetivši da je u julu potpisan Memorandum o saradnji i razmeni informacija između EU i Srbije, Devenport je naglasio da su „knjige učinile Evropu onim što je danas“ i izrazio uverenje da će knjige Srbiji pomoći da uđe u EU.

Devenport je izrazio nadu da će knjige i brošure, koje izdaje EU Info centar, od kojih je najnovija „Evropski mozaik“, pronaći put do domova u Srbiji i najavio da uskoro izlazi 6. izdanje „Evropskog dnevnika“ za đake i nastavnike u Srbiji.

Prema njegovim rečima, Evropska nagrada za književnost, čiji je ovogodišnji laureat Uglješa Šajtinac, pomaže piscima iz Srbije da njihova dela nađu put do 500 miliona čitalaca u Evropi.

Šajtinac je izjavio da je počastvovan što je njegova knjiga zavredela pažnju Evropske komisije i da je to dobro za pisce sa ovih prostora i izrazio nadu da će svake godine bar jedan autor iz Srbije biti u toj prilici.

Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević ukazala je na podatak da je Unija najveći donator Srbije, jer je za 14 godina donirala 2,6 milijardi evra, i dodala da je pomoć dobrodošla i kroz razne publikacije, iz kojih se nešto novo nauči o EU.

Potrebno nam je još mnogo znanja i razumevanja da bismo se upoznali sa onim što nam predstaoji u pregovaračkom procesu,rekla je Miščević.

Na otvaranju štanda EU u Hali 4 Beogradskog sajma nastupio je kvartet flautistkinja Flautino Lola klasik, a prisustvovali su ambasadori zemalja EU, uz volontere, đake i ditrektore srednjih škola iz Obrenovca, kojima su donirane knjige za biblioteke.