Učesnici debate “Srbija i EU – koji su naši uslovi” saglasili su se da je potrebno što pre otvoriti pregovaračka poglavlja sa Srbijom, a šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport dodao je da će to najverovatnije biti poglavlja 32 i 35.

U debati koju je uz podršku EU info centra i Američke ambasade u Beogradu organizovao Omladinski odbor za obrazovanje (od danas preimenovan u Institut za evropske poslove), učestvovali su pored Ambasadora Davenporta, sociolog Jovo Bakić, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko i saradnik Instituta društvenih nauka  Zoran Lutovac.

Davenport je rekao da još ne zna tačan datum kada će biti objavljen ovogodišnji Izveštaj o napretku Srbije u procesu evropskih integracija. Upitan da li je priznavanje nezavisnosti Kosova uslov za članstvo Srbije u EU on je odgovorio da je uslov normalizacija odnosa Beograda i Prištine. “Činjenica je da nijedna zemlja ne može u EU bez ispunjavanja svih kriterijuma, svih 35 poglavlja u slučaju Srbije. Jedinstvan stav 28 zemalja članica jeste da mora da dođe do sveobuhvatne normalizacije odnosa Beograda i Prištine”, kazao je Devenport.

“Verujem da će do kraja godine biti otvorena prva poglavlja, jer to onda vodi otvaranju sledećih”, rekao je on i istakao da se sada očekuje da Vlada Srbije usvoji akcione planove za poglavlja 23 i 24, koja bi mogla biti otvorena sledeće godine.

Davenport je poručio da EU neće biti kompletna bez Srbije i drugih država u regionu i da će demokratska Srbija koja poštuje standarde i kriterijume dati značajan doprinos Evropi.

Govoreći o narednom izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije, Devenport je kazao da će pozitivnih ocena biti tamo gde je to opravdano i da će biti više konkretnih uputstava za konkretne akcije, naročito u oblasti pravosuđa. Upitan o izveštavanju medija u toku izborne kampanje, ali i za vreme izbora, odgovorio je da je EU na prošlim izborima izrazila zabrinutost, pre svega po pitanju izveštavanja medija.

Sociolog sa Filozofskog fakulteta u Beogradu Jovo Bakić rekao je da će verovatno do kraja godine biti otvorena poglavlja 32 i 25, ali da to njemu ništa ne znači, jer se EU u svemu sada ponaša veoma neozbiljno. “Samo je Srbija neozbiljnija od EU”, ocenio je Bakić. “Kao ubeđenog Evropejca, mene ponašanje EU sablažnjava. Šta je izbor Srbije, da uđe u EU, a puzajući fašizam nadolazi”, upitao je govoreći o odnosu Grčke, Mađarske, pa i Velike Britanije prema izbegličkoj krizi. Bakić je rekao da se zalaže za EU sve dok se ne fašizuje, jer bi Srbiji bez Unije svakako bilo gore.

Ministar za evropske integracije vlade u senci DS i saradnik Instituta društvenih nauka Zoran Lutovac rekao je da je ova vlast dobila podršku međunarodne zajednice zato što je pokazala da je u odnosima sa Prištinom spremna da ide “korak, dva dalje”. Oni koji su na tehničke pregovore reagovali burno, sada su spremni da idu korak dalje, rekao je Lutovac i napomenuo da su za vrednosti poput slobode izražavanja i vladavine prava napravljeni ustupci zbog pregovora sa Prištinom.

Lutovac je ukazao da je otvaranje pregovora u interesu javnosti, jer je to način da počnu da se ispunjavaju kriterijumi, da se obezbedi efikasno pravosuđe koje će da sudi nezavisno, da se uspostavi sloboda govora i sloboda izražavanja i da se čuju različita mišljenja na javnom servisu.

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko založila se, takođe, za što skorije otvaranje pregovora, posebno o poglavljima 23 i 24, jer će tada, kako smatra, institucije biti pod kontrolom EU. Ona je rekla da je javnost Srbije upoznata sa problemima EU, ali da im treba omogućiti i učešće u debati o preispitivanju Unije. Biserko smatra da su netačne “sve teze o tome da se postavljaju novi uslovi” i da je EU građena kao pravni okvir koji je potreban svim građanima Srbije.