Set od 50 akademskih izdanja o javnim politikama Evropske unije, čiji su izdavači prestižni evropski univerziteti i ugledni izdavači, uručen je danas Biblioteci Matice srpske u Novom Sadu kao donacija Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.

Do sada je isti komplet naslova uručen Univerzitetskim bibliotekama u Beogradu i Nišu, kao i biblioteci Pravnog fakulteta u Beogradu, a narednih nedelja ovakav set će biti uručen i biblioteci Fakulteta političkih nauka u Beogradu i Univerzitetskoj biblioteci u Kragujevcu. Ovo obogaćivanje naučnog knjižnog fonda deo je inicijative Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji da podrži celokupnu akademsku zajednicu Srbije i približi joj nove istraživačke tokove u pravnim, ekonomskim, bezbednosnim i drugim važnim društvenim oblastima.

„Kada je, pre 191 godinu, osnovana Matica srpska, kao ideju vodilju imala je uključivanje srpskog naroda u savremene evropske tokove – uz očuvanje nacionalnog i kulturnog identiteta. Pored toga, njena misija je bila i prosvetiteljska i oko sebe je okupljala najumnije i najobrazovanije ljude svog doba“, rekao je ambasador Davenport, uručujući set akademskih izdanja o politikama Evropske unije Biblioteci Matice srpske.

Zahvaljujući se na donaciji, predsednik Matice srpske Dragan Stanić i upravnik Biblioteke ove ustanove, Selimir Radulović, istakli su značaj Matice srpske u kulturnoj istoriji Srbije.

Donacija akademskih izdanja Biblioteci Matice srpske realizuje se kroz projekat EUTEKA – EU u vašoj biblioteci. Više o projektu –  www.euinfo.rs/euteka.