Pisac Darko Tuševljaković, dobitnik Evropske nagrade za književnost za 2017. iz Srbije, biće gost EUTEKA biblioteke “Svetozar Marković” u Zaječaru u ponedeljak, 12.juna u 18h.

Tom prilikom, biće predstavljen njegov pobednički roman „Jaz“ i biće više reči o Evropskoj nagradi za književnost koju je Evropska unija ustanovila u želji da promoviše mlade i perspektivne talente iz cele Evrope i predstavi bogatstvo savremene evropske književnosti.

Sa Darkom Tuševljakovićem razgovaraće Saša Jelenković, pisac i urednik programa kulture u biblioteci „Svetozar Marković“.

O autoru i romanu „Jazz“: Ovaj roman je priča o raspadu porodice. U prvom od dva dela romana, otuđeni muž koji pati od posttraumatskogstresnog poremećaja kao posledice iskustva iz rata, pokušava da ponovo uspostavi odnos sa svojom otuđenom suprugom, ali uspeva da samo produbi jaz između njih. U drugom delu romana priča je fokusirana na osnovni razlog bračnog razdora – nedaće njihovog sina, studenta koji pokušava da nađe svoje mesto u društvu kao i identitet kroz niz dramatičnih događaja koji završavaju neočekivanim obrtom.

Darko Tuševljaković je rođen 1978. u Zenici u BiH. Od 2002. objavljuje u književnim časopisima i zbirkama u Srbiji i drugim zemljama regiona. Dobitnik je nagrade Lazar Komarčić, bio je u najužim krugovima za neke od najvažnijih književnih nagrada u Srbiji a roman „Jaz“ je 2016. ušao u najuži krug za NIN-ovu nagradu, najprestižniju književnu nagradu u Srbiji. Živi i radi u Beogradu.

Promociju romana „Jaz“ i razgovor o Evropskoj nagradi za književnost organizuju biblioteka „Svetozar Marković“ i projekat „EUTEKA – EU u vašoj biblioteci“, koji okuplja biblioteke koje su posvećene informisanju građana o EU i njenim vrednostima.