Šef srpske diplomatije Ivica Dačić apelovao je u četvrtak, 25 avgusta, na EU da sačini plan za suočavanje s izbegličkom krizom i da što pre otvori prva poglavlja u pristupnim pregovorima sa Srbijom.

„Stekli su se svi uslovi za otvaranje prvih poglavlja… postignut je napredak u implementaciji sporazuma iz Brisela… nema potrebe da čekamo jun, januar ili bilo koji drugi termin iduće godine, rekao je Dačić u Beču, gde se održava samit o zemljama Zapadnog Balkana.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa makedonskim kolegom Nikolom Popovskim, Dačić je pozvao EU i da predloži akcioni plan za rešavanje izbegličke krize naglasivši da je Srbija među najvažnijim tranzitnim zemljama za desetine hiljada migranata koji pokušavaju da stignu do Evropske unije preko Zapadnog Balkana. „Suočeni smo s najvećom izbegličkom krizom od Drugog svetskog rata. To je prava migracija naroda i Srbija je tranzitna zemlja“, rekao je dodajući da je od početka ove godine u Srbiji podneto 94.000 zahteva za azil.

Popovski je rekao da Makedonija dnevno prihvata 3.000 migranata koji stižu iz susedne Grčke. „Bez evropskog odgovora na krizu… niko ne treba da ima iluzije da se to može rešiti“, rekao je makedonski ministar i dodao da treba delovati odmah.