Vojvodina, kao multinacionalna sredina, ponosi se cipovkom, čiji se recept i poseban način pripreme čuvaju kao raritet u pojedinim vojvođanskim kućama, ali i kao zvanično nematerijalno kulturno nasleđe Srbije. Upravo o cipovki, ali i odnosu prema hlebu govori film autorke Jelene Vukmanović „Cipovka – hleb koji se smeje na mesec“ koji je prikazan u novosadskom EU info pointu.

Projekcija filma organizovana je u sklopu obeležavanja 2018. kao Evropske godine kulturnog nasleđa, a u filmu se pored aktuelnog snimljenog materijala nalaze i arhivski snimci Televizije Novi Sad, sada Radio-televizije Vojvodine, u čijoj produkciji je film nastao, 2017. godine.

Nakon projekcije usledio je razgovor sa autorkom Jelenom Vukmanović i saradnicom na arhivskom materijalu Irinom Nemet Tucakov. Kako kaže Jelena Vukmanović, film je priča o receptu i načinu pripreme cipovke, ali je i svojevrsna sociološka studija u kojoj se vidi razvoj i promena odnosa prema hlebu.

„Cipovka je hleb svih naroda Vojvodine, iz filma vidimo da je podjednako poštovana i kod Srba i kod Slovaka, Bunjevaca, Rusina i Mađara. Oko cipovke se nekada okupljala porodica, a sada se ona proizvodi u samo jednoj pekari u celoj Vojvodini. Iz toga vidimo da se odnos prema hlebu znatno promenio“, kaže Vukanović.

Kao najbolji domaći film, “Cipovka” je nedavno osvojila Gran pri “Zlatni pastir” na 27. festivalu televizijskog etnološkog filma – FESTEF 2018 u Kučevu. U obrazloženju žirija stoji da je film nagrađen za bogato dokumentovanu i fino istkanu studiju o posebnoj vrsti hleba – cipovki, koja povezuje različite nacionalne tradicije u Vojvodini, a odskora je prepoznata i kao nematerijalno kulturno nasleđe Srbije. Film ima dinamičan festivalski život pa je stigao i do Vašingtona gde je prikazan na devetom Festivalu srpskog savremenog kratkog i dokumentarnog filma koji svake godine organizuje Kulturno društvo „Krug Orfelin“ iz SAD.

Film se može pogledati na odloženom gledanju na sajtu Radio- televizije Vojvodine.