U EU info centru u Beogradu predstavljeni su članovi mreže stručnjaka za evropske integracije „Tim Evropa Srbija„.

Šef za komunikacije u Delegaciji Evropske unije u Srbiji Ramunas Janušauskas je rekao da je u planu aktivniji pristup ovog tima kako bi građani bili bolje upoznati sa njegovim aktivnostima i stručnim mogućnostima.

U diskusiji članova mreže čule su se brojne ideje stručnjaka u cilju boljeg informisanja građana u procesu evrointegracija Srbije.

Stručnjak za zakonodavstvo Evropske unije i član Tima Evropa Srbija Vladimir Medović iz Novog Sada je ocenio da su evropske integracije kao tema u Srbiji previše ispolitizovane i zbog toga građani ne mogu jasno da vide konkretne koristi od tog procesa, ocenio je danas

On je ukazao da se nikada više kvalitetnih stručnjaka nije bavilo evropskim integracijama, a da uprkos tome iz godine u godinu raste evroskepticizam.

Prema Medoviću, najveći uzrok rasta evroskepticizma nalazi se u preteranoj ispolitizovanosti teme evropskih integracija.

“Gde je tema ispolitizovana, ljudi često zauzimaju iracionalne stavove”, ukazao je Medović.

Naim Leo Beširi iz Instituta za evropske poslove je ukazao da najnovije istraživanje iz jula pokazuje da se 53 odsto mladih od 18 do 29 godina protivi članstvu Srbije u Evropskoj uniji.

“Istraživanje iz jula pokazuje da je trenutno najniža podrška članstvu Srbije u EU, to jest da bi samo 41 odsto građana glasao za članstvo”, napomenuo je Leo Beširi.

On smatra da mladi u Srbiji ne znaju dovoljno o programima Evropske unije, iako postoji velika želja da se dobiju informacije o mogućnostima za studiranje u Evropskoj uniji.

Njegov kolega iz Tima Evropa Srbija Miroslav Tamburić iz nevladine organizacije Forza iz Požege je istakao da njegovo iskustvo pokazuje da građane mnogo više zanimaju konkretne teme od visoke politike.

Kao primer, Tamburić je naveo poljoprivrednike u Srbiji koji se interesuju za program podrške Evropske unije „IPARD“ i koji o tom programu mnogo znaju.

Maja Stojanović iz Građanskih inicijativa je ocenila da postoji potreba da se građani i akademska zajednica uključe u temu ljudskih i manjinskih prava i da doprinesu da praksa i regulativa u Srbiji budu još bolji.

Prema njenom mišljenju, iskrena priča o Evropskoj uniji i što više razgovora sa mladima, ali i sa drugim građanima, najbolji su načini za suzbijanje evroskepticizma.

Stručnjak za kulturu Lola Joksimović je ocenila da u kulturi, kao i u drugim oblastima, postoji jako mnogo mistifikacija i predrasuda.

To je sve proizvod prethodnih loših politika i zato mislim da je organizovanje Tima Evropa Srbija najkorisnije za srpsko društvo koje je, nekako, zaboravilo da razvija kritičko razmišljanje, smatra Joksimović.