EU info kutak će i ove godine imati svoj štand na „Noći istraživača“ u petak, 29. septembra od 17 do 22 sata u Tvrđavi u Nišu. „Na štandu ćemo deliti besplatne publikacije o EU, pužati informacije o fondovima i programima EU, mogućnostima koje Unija pruža mladima u oblasti studentskih razmena, volonterskih servisa. Takođe, u „Noći istraživača“ organizovaćemo i EU kviz na kome će zainteresovani moći da provere svoja znanja ili, pak, nauče nešto novo, a najuspešniji će biti nagrađeni“, najavila je na pres-konfereciji u EU info kutku EUIP Information and Media Officer Marija Marinković.

„Noć istraživača“ se ove godine održava na pet lokacija u Nišu – u Tvrđavi, nalazištu Medijana, Narodnom muzeju, Univerzitetskoj biblioteci „Nikola Tesla“, Prirodno-matematičkom fakultetu. Ovaj evropski događaj pokrenula je Evropska komisija 2005. godine sa ciljem promovisanja nauke kroz različite aktivnosti. „Noć istraživača“ je podržana od strane Evropske komisije u okviru Marija Sklodovska-Kiri akcije, koja predstavlja program Evropske unije za jačanje evropske istraživačke karijere.

„U Tvrđavi će biti najveći broj istraživača iz različitih oblasti. Fizičari će govoriti o vakuumu, geografi o svetu stena i minerala, matematičari o mate migracijama, biolozi o zelenim stanovnicima kopna, putevima širenja pirinča, vodenim organizmima“, najavila je organizatoka „Noći istraživača“ i vanredna profesorka PMF-a dr Aleksandra Pavlović. Na Prirodno-matematičkom fakultetu posetioci će moći da posmatraju zvezdano nebo i diskutuju o astrofizici sa stručnjacima iz astronomskog društva „Alfa“. Univerzitetska biblioteka „Nikola Tesla“ posvetiće ovu noć naučniku čije ime nosi. ,,Mi smo se potrudili da preuredimo naš prostor u ime Nikole Tesle koje sa ponosom nosi naša institucija’’, istakao je upravnik Univerzitetske biblioteke Zoran Živković. „Prezentovaćemo video materijal koji je nastao kao rezultat saradnje beogradskog muzeja „Nikola Tesla“ i Elektronskog fakulteta u Nišu, emitovaćemo i digitalni film o pronalascima Nikole Tesle, a organizujemo i prateću izložbu koju čini bogata zbirka knjiga i materijala iz našeg fonda o ovom naučnom velikanu“, kazala je bibliotekarka Marijana Stojanović.

Narodni muzej Niš svoj program tokom „Noći istraživača“ imaće na dve lokacije. „Preko dana na nalazištu Medijana deca će se kroz igru upoznavati sa značajem ovog lokaliteta, a tokom večeri, u petak od 18 sati, u arheološkoj Sali Narodnog muzeja biće organizovane video prezentacije na temu konzervacije muzejskih predmeta – kako oni izgledaju pre i posle konzervacije“, objasnila je kustoskinja narodnog muzeja Jelena Bogdanović.

Ove godine, „Noć istraživača“ će se održati u 11 gradova Srbije i više od 250 gradova širom Evrope.