Predškolci u novosadskom vrtiću „Puž“ slušali su o avanturama čiča Petsona i njegovog mačka Findusa, u sklopu kreativne radionice „Bilo jednom…“ koju novosadski EU info Point organizuje u sklopu kampanje obeležavanja 2018. kao Evropske godine kulturnog nasleđa.

Glumac i animator Dragan Jajić Vladisavljev ispričao je priču o ovom nesvakidašnjem dvojcu o kome je serijal priča napisao švedski pisac i ilustrator Sven Nurdkvist. Knjiga „Torta od palačinki“ jedna je u nizu iz serijala „Petson i Findus“ u kom opisuje dogodovštine starog farmera i njegovog talentovanog mačka.

Upoznavanje sa narodnim pričama, predanjima, bajkama i mitovima koji su deo kulture evropskih zemalja, cilj je radionica koje novosadski EU info point organizuje od marta do juna u novosadskim vrtićima. Uz pomoć Dragana Jajića Vladisavljeva, kroz pozorišni pristup, najmlađi Novosađani i Novosađanke slušaće savremene ali i tradiconalne priče, bajke i basne, kao i narodnu muziku zemalja Evropske unije.

Evropska godina kulturnog nasleđa obeležava se širom Evrope pod sloganom “Naše nasleđe: gde prošlost susreće budućnost”. Obuhvata mnogobrojne događaje, manifestacije i inicijative, koje će građane podstaći da otkriju kulturno nasleđe svojih gradova, regiona, zemalja i Evrope.