Ambasada Grčke u Beogradu, u okviru manifestacije „Otvorena vrata Ambasada EU“ (EU Embassies Open Doors), koju organizuje Evropska Delegacija u Srbiji, povodom proslave Dana Evrope, u sredu 14. maja 2014. godine primila je 40 učenika i nastavnika OŠ „Jovan Dučić“ iz Kleka, opština Zrenjanin, kao i 30 studenata Fakulteta političkih nauka i Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Cilj manifestacije „Otvorena vrata Ambasada EU“ je upoznavanje učenika i studenata sa zemljama članicama EU i njihovim diplomatskim misijama.

Učenike iz Zrenjanina primio je ambasador Grčke Konstantinos Ikonomidis i upoznao ih sa ulogom i radom Ambasade. Učenici su posetili Helenski fond za kulturu, gde su prisustvovali kratkom predavanju o poreklu ćiriličnog pisma, uticaju grčkog jezika na srpski, kao i o grčkim mitovima (Mit o otmici Evrope). U Informacionom centru Evropske unije su im predstavljene aktivnosti tog centra, omladinski i studentski programi, kao i mogućnosti školovanja i stipendiranja u zemaljma članicama EU. Posetili su i Kulu Nebojša i videli postavke o Rigi od Fere i srpskom ustanku.

Ambasador Grčke Ikonomidis rekao je, tokom razgovora sa studentima Fakuteta političkih nauka i Pravnog fakulteta o grčko – srpskim odnosima i pridruženju Srbije EU, da misli da je verovatno da Srbija završi pristupne pregovore sa EU 2018-20. godine, ali upozorio da zemlja mora pre toga da sprovede brojne reforme u oblasti javne uprave, pravosuđa, ekonomije, slobode medija i da u potpunosti primeni sporazum postignut sa Kosovom u Briselu.

„Za uspešno okončanje pretpristupnih pregovora morate prvo da imate političku volju, što mislim da je nova vlada (Srbije) pokazala da ima, potom administrativne kapacitete za pregovore i što je najvažnije da se primene sve reforme“, rekao je Ikonomidis tokom razgovora sa studentima u Ambasadi Grčke u Beogradu.

Greek_Embassy-3