Gost Trećeg Trga i učesnik 12. Beogradskog festivala poezije i knjige Trgni se! Poezija!, koji se održava od 17. do 23. maja u Beogradu, Novom Sadu, Čačku i Kragujevcu, biće i Imanuel Mifsud, prvi malteški pisac nagrađen EUPL nagradom za književnost.

Tom prilikom premijerno će biti predstavljeni njegovi romani Juta Hajm (Treći Trg – Srebrno drvo, Beograd, 2018) i U ime Oca (i Sina) (Kontrast, Beograd, 2018, EUPL), 22. maja u 18 časova u prostorijama EU info centra u Beogradu  (Kralja Milana 7).

U razgovoru učestvuju Imanuel Mifsud autor, Milan Dobričić prevodilac, i Danilo Lučić urednik (Kontrast).

Imanuel Mifsud rođen je na Malti 1967. godine. Višestruko je nagrađivani prozaista i pesnik. Pisao je i knjige za decu. Godine 2002. osvojio je Nacionalno nagradu za prozu, za zbirku kratkih priča Neobične priče Sare Su Samut. Istu nagradu osvojio je i 2014. za roman Juta Hajm, koji je preveden na engleski, srpski, slovenački i arapski jezik. Godine 2011. postao je prvi malteški pisac kome je dodeljena velika međunarodna nagrada, kada je njegova knjiga U ime oca (i sina) osvojila Nagradu Evropske unije za književnost. Mnoge njegove pesme prevedene su na više jezika. Godine 2005. njegova pesnička zbirka Poverljivi izveštaji objavljena je u Irskoj, a 2014. izbor pesama u Sloveniji. Mifsud je osvojio Nacionalnu nagradu za poeziju 2015. i 2016. godine za svoje najnovije zbirke Penelopa čeka (objavljena u Velikoj Britaniji pod nazivom Igra talasa, 2017) i Riba, koje će u Srbiji objaviti Treći Trg. Imanuel Mifsud drži predavanja iz književnosti i pozorišta na Univerzitetu Malte.